Home > Windows Home Server > Advanced Admin Console AddIn: Version 0.5.0 Beta now available for download

Advanced Admin Console AddIn: Version 0.5.0 Beta now available for download

May 24th, 2009

This new release of the Advanced Admin Console AddIn for Windows Home Server is now fully compatible with Internet Explorer 8 (previous versions were not). In order to achieve compatibility with IE8 some fundamental changes have been implemented under the hood. As a result, the Workgroup item is no longer available. To compensate this, access to the recycle bin has been added. There’s also a new “Show Desktop” button, which when clicked launches a full Windows Desktop session. Make sure to logoff from the server when using this. You can either logoff from the WHS console or the start menu.

Another new feature is the integration of Windows Search. I consider this feature experimental. Please feel free to provide feedback on Windows Search integration in AAC.

Here’s a screenshot of AAC 0.5.0 running on Windows Home Server (Power Pack 2) with Internet Explorer 8 installed:

AAC050_IE8

This version has been thoroughly tested on Windows Home Server (RTM, PP1, PP2, IE6, IE7, IE8).

Download Advanced Admin Console AddIn Version 0.5.0 Beta.

CRC-32 52180D53
   MD5 F2170EFD359C106A169862F3B68F0B4B
  SHA1 49376A6DD5256B2AD3AFCF59899341B6A6104206

Important: Before installing the new release, please UNINSTALL any previous version!

Feedback is welcome via Email, at the WeGotServed-Forums (english) or Home-Server-Forum (german).

Categories: Windows Home Server
  1. thorsten
    May 27th, 2009 at 15:47 | #1

    Hi, is the feedback also possible via homeserverland.com? Thats my favorite site for the whs.

  2. May 28th, 2009 at 13:09 | #2

    Of course it is. I’ll try to stop by there regularly.

  3. TheJudge
    May 30th, 2009 at 01:31 | #3

    Love the add in, been using it since it first came out. Love to make my own links to other programs or areas within the WHS OS. Love the Desktop link, as now I don’t have to add it in myself ;-)

    Thanks.

  4. June 4th, 2009 at 11:59 | #4

    Love your comment ;-)

  5. skiggelybigleo
    June 5th, 2009 at 06:13 | #5

    so I downloaded the .msi but when I add it to my add-ins folder it isn’t recognized as an available add in. I think it is because of the lack of digital signature. any suggestions?

  6. June 5th, 2009 at 18:29 | #6

    You could try the WHS Addin Clean Up tool
    –> http://mswhs.com/2008/10/01/addin-cleanup-tool/

    (Please read the instructions CAREFULLY)!

  7. Ted V
    July 20th, 2009 at 15:46 | #7

    I too can not see the new version in the avalible add in list. I made sure I uninstalled the old version first before I copied the file into the Add-Ins folder. I ran the Addin Clean Up Tool, but it didn’t list either the old or new version. Where do I go from here?
    Thanks,
    Ted

  8. Ted V
    July 20th, 2009 at 15:49 | #8

    BTW, the old version I was runing was 0.4.3 if that helps.

  9. Ted V
    July 20th, 2009 at 15:52 | #9

    Ok, this is strange, after starting and closing the Windows Home Server Console several times, it has just showed up in the avalible add-ins list. Don’t know why it took so long to realize it was there……

  10. July 20th, 2009 at 17:17 | #10

    It seems like the WHS addin discovery mechanism is a little clumsy. That’s why ASoft released the cleanup tool.

  11. socals
    July 22nd, 2009 at 18:44 | #11

    I like the link to minimize the WHS console, but it doesn’t work like the To Desktop add-in. When you minimize the console, explorer isn’t launched like in To Desktop which loads the desktop properly. You just get a blank screen with no Start menu etc.

    I’d love to see this working since I don’t need To Desktop and it saves clicking into the Settings menu just to minimize the desktop.

  12. Tim Blackhall
    July 31st, 2009 at 17:26 | #12

    Hi Have downloaded the new Advanced Admin Console and trying to follow instructions but can not remove the old version of the addin. Thoughts?

  13. August 3rd, 2009 at 16:57 | #13

    Can you be a little more specific on what you’re trying to do, how you’re doing it, and which error messages you encouter or what else is preventing you from successfully upgrading AAC to the latest version?

  14. DadOfThree
    August 8th, 2009 at 13:34 | #14

    Hi – just wanted to say THANK YOU for taking the time to create this and make it available to us. I just began my exploration of WHS and I consider this an absolutely critical add-in. Thanks, again!

  15. August 19th, 2009 at 23:07 | #15

    Hi,
    Thank you for this addin. I have upgraded to the latest ver 0.5.0 Beta
    I can’t find the launch Desktop button? Am I missing something?
    Please let me know how to access this feature.
    Jimi

  16. August 20th, 2009 at 18:14 | #16

    Just click the small drop down arrow on the far right of the AAC toolbar. Watch this video if you can’t find it: http://www.youtube.com/watch?v=nyrmB_1LIOg

  17. Rich
    November 2nd, 2009 at 05:02 | #17

    Thanks for the add-in. I just installed AAC 0.5.0 and I get an error about being incompatible with IE8 when I try to access the tabs (such as control panel, start menu, etc). I’m on Power Pack 2 with no other add-ins. Did I miss something?

  18. Rich
    November 2nd, 2009 at 13:37 | #18

    Hmm. Nevermind, I rebooted the server, and now it seems fine.

  19. Andrew B.
    December 24th, 2009 at 02:38 | #19

    Hi.
    I installed the addin and now all I get is a blue screen. How do I unistall?

  20. December 25th, 2009 at 13:33 | #20

    The “Blue Background” is a scenario which is not specific to the
    Advanced Admin Console AddIn (just google for Windows Home Server
    Console and Blue Background and you will find that many people have
    also experienced this problem). At first you could try to reset the
    console from the options menu on the WHS console logon screen. If that
    doesn’t help, please connect to your server via RDP (run mstsc.exe).
    User name is Administrator, password is your WHS server password.
    Reboot your server from the start menu in your RDP session. After your
    server is up again the WHS console should work just fine.

  21. Keith W
    January 9th, 2010 at 19:36 | #21

    According to an HP Tech in the (MediaSmart) Server group, I was told- THERE IS A BUG IN THIS ADD-IN WHEN/IF YOU EVER UNINSTALL IT. YOUR SYSTEM/DRIVE WILL (HAVE TO) BE WIPED/RESET TO THE FACTORY DEFAULT LEVEL.

    Have you or anyone else ever heard or experienced or experimented with this?

  22. January 9th, 2010 at 21:51 | #22

    Keith, I can assure you that the installation/uninstallation of the Advanced Admin Console AddIn will definitely not do any harm to your WHS/MediaSmart server. There’s also absolutely NO WAY that uninstalling an addin will harm your server in a way that it has to be reset to factory default (unless the uninstall is implemented in an absolutely negligent way and/or the addin had to be classified as malware).
    Can you please direct me to the forum thread of the MediaSmart Server group you’re referring to. I’d really like to discuss the technical details with the HP Tech!

  23. albert
    February 22nd, 2010 at 03:30 | #23

    my WHS console mucked up (froze except for your app), tried to uninstall your app, got part way through… got message re must close app before completing ; retry, quit, ignore… hit ignore by mistake… now have incomplete un-install.

    I managed to re-install WHS console, it runs but shows your app as available to uninstall but is not in the add in bar across the top, nor does your menu show up.

    When i select uninstall for your app, the un-install fails.

    Do I have to do a system recovery to fix this?

  24. February 22nd, 2010 at 08:34 | #24

    Albert,

    you should try ASoft’s WHS AddIn CleanUp Tool:
    http://on10.net/blogs/sarahintampa/Add-In-Cleanup-For-Windows-Home-Server

    Please read the instructions carefully. You need to connect to your
    WHS box via Remote Desktop to use the tool. The WHS AddIn discovery
    mechanism is a little clumsy and I know from other users who had
    similar problems that the CleanUp tool has worked for them.

  25. JeffC
    March 8th, 2010 at 21:58 | #25

    Installed admin console and immediately got the blue screen upon logging back in. How can I fix? I had no issues prior to install!

  26. March 8th, 2010 at 23:04 | #26

    JeffC,

    just follow my advice regarding the “blue console background” issue here: http://www.home-server-addins.com/archives/235#comment-7465

  27. March 8th, 2010 at 23:08 | #27

    @Andreas M.

    Everything is back up…sorry I should have paid more attention to your comment, was scrambling trying to figure out how to get back into the server…had about 10 google windows open ;-)

Comments are closed.